29 Kasım 2014 Cumartesi

CorelDRAW Graphics Suite X7.3 yolda

CorelDRAW Graphics Suite X6 ile gelen yeni güncelleme sistemi X7'de de devam ediyor. Bildiğiniz gibi X6 için 4 adet güncelleme ve bir kaç tane de hotfix yayınlanmıştı. X7'de ise bu sayının iki katına çıkmasını bekliyoruz çünkü X7 güncellemeleri ortalama her 3 ayda bir geliyor.

X7.1 ve X7.2 ile ilgili tüm detayları paylaşmıştım, yeni güncelleme olan X7.3 henüz yayınlanmadı fakat haberler gelmeye başladı. CorelDRAW Graphics Suite bölümünün başındaki isim Gerard Metrailler kendi blogunda X7.3 için bir ön gösterim (sneak peek) yayınlamış ve bunu da Sneak Peek #1 olarak adlandırmış. Bu da demek oluyor ki ardından en az bir tane daha (Senak Peek #2 olarak) ön gösterim gelecek.



Metrailler'in yayınladığı X7.3 ön gösterim videosundaki anlatıcı Tony Severnuk bizleri nelerin beklediğini göstermiş.

Videoda iki temel özellik gösterilmiş birincisi Corel Photo-Paint'te Gaussian Blur efektinin Lens olarak kullanılması. Lens ismi belki biraz yanlış anlaşılabilir ama Corel Photo-Paint'te kullanılan ve bir özellik. Daha önce X6.3 güncellemesinde Unsharp Mask efektinin lens olarak kullanılması sunulmuştu. Bu şekilde tüm efektleri zamanla tamamlayacaklarını tahmin ediyorum. Unsharp Mask efektinin lens olarak nasıl çalıştığını merak ediyorsanız buraya tıklayın. X7.3 özelliği olan Gaussian Blur Lens özelliği için videoyu izleyin.

İkinci gösterilen özellik ise bir önceki yazımda belirttiğim ve keşke olsa dediğim bir özellik. CorelDRAW X7.3 gizli yenilikler -3 başlıklı yazımda Straighten Image modülüne eklenen lens düzeltme efektinden bahsetmiş ve perspektif düzeltme efektinin de olması gerektiğini paylaşmıştım. X7.3 ile bu özellik gelmiş. Videonun geri kalanında da bu özellik gösteriliyor.

Bakalım X7.3 ile daha ne gibi özellikler kazanacağız?

Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

4 yorum:

  1. Teşekkürler Hocam.
    Straighten Image eklemesini beğendim. İhtiyaç duyduğum bir şeydi. Umarım sınırlaması azdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Straighten Image'de X7.3 ile gelen Perspektif Düzeltme özelliği Premium Üyeler için. Yani bu aslında bir X8 özelliği... Bunun için bir sürüm daha beklemek ya da premium üyelik satın almak pek de hoş değil açıkçası. Özellikle de piyasadaki bir çok fotoğraf, raw düzenleyicilerde hatta belki ücretsiz olanlarda bile bu özelliğin olduğunu düşünürsek...

      Ama bu özelliğin PhotoPaint haricinde CorelDRAW'da da olacağını düşünürsek pek de verktör yazılımlarda bulunan bir özellik olmadığını da görüyorum.

      Sil
    2. Yinmi bu premium :( off ya....

      Sil
  2. Güzel paylaşım teşekkürler.

    YanıtlaSil