1 Nisan 2013 Pazartesi

X6.3 yenilik: Smooth Tool

CorelDRAW X6 sürümü kullanıcılarına birkaç tane yeni vektör düzenleme aracı sunmuştu. Bildiğiniz gibi henüz CorelDRAW X6 piyasaya çıkmadan önce bu araçların ne işe yaradığını bir video ile paylaşmıştım.

Yeni araçlar vektörleri eğip bükme işini bir adım öteye taşıyarak daha esnek ve yumuşak vektörler oluşturmanıza yardımcı oluyor. Twirl, Smear, Attract ve Repel araçlarını ne kadar kullanıyorsunuz bilmiyorum fakat X6.3 ile gelen bu yeni aracı elinizden düşürmeyeceğinizi tahmin ediyorum.

Smooth Tool adındaki bu araç uzun zamandır birçok CorelDRAW kullanıcısının beklediği bir özellik. Smooth Tool adından da anlaşılacağı gibi vektörleri yumuşatmaya yarıyor. Keskin köşeli, tırtıklı ya da bozuk vektör çizimlerinizi bu araçla yumuşatabilirsiniz. Smooth Tool araç çubuğundaki Shape Tool altındaki diğer araçların en altında bulunmakta.


Smooth Tool’un çalışma prensibi de çok verimli. Bir nesneyi seçip onun üzerinde fare sol tuşuna basılı tutup Smooth Tool aracını gezdirdiğiniz sürece yumuşatmaya devam eder. Sanki bir fırça gibi davranır.

Şekilde de göreceğiniz gibi farklı çalışmalarda Smooth Tool’u kullanabilirsiniz.

Smoot Tool ayarlarını da properties bar'dan yapabilirsiniz.

Smooth Tool aslında bir CorelDRAW X7 yeniliğidir. Bu yeniliği X6.3 ile kullanabilmeniz için Premium üye olmanız gerekiyor. Henüz ülkemizde resmi olarak üyelik kayıtları başlamadı fakat Türkiye’de CorelDRAW Premium Üyelik bilgileri netleşince sizlerle paylaşacağım.

7 yorum:

  1. walla güzel bir özelliğe benziyor ama corel premium tantanası sağolsun kullanamıyacağız anlaşılan.
    Bende sizin gibi bu aracı toolbar'a eklemeyi düşündüm ama yazınızın devamındaki Premium Üyelere yönelik ibaresi ile gözlerim doldu :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Premium Üyeliğin Türkiye'ye henüz gelmemiş olması bir eksiklik fakat artık tüm yazılım firmaları bu sisteme dönüyor. Bakınız: Adobe Creative Cloud.

      Corel'de şöyle bir avantaj daha var, X6'da gelen premium özellikler X7 çıktığında standart olacak. Yani X7 aldığınızda bu özelliklerin tamamından premium üye olmadan faydalanabileceksiniz.

      Sil
  2. (toolbar'a ayrıca tek olarak eklemeyi düşündüm diyeyim)

    YanıtlaSil
  3. zaten x7'yi bekliyorum... (yok aslında 7.1'i bekliyorum:) x7 de bintane hata olur şimdi :) )

    YanıtlaSil
  4. ha bunlar bu kafayla gider diyorsunuz yani.

    Yunan Mitolojisinde odyssey gezisi sırasında bir adaya gelir. Orada kendine ceza verilmiş bir tanrı görür. o tanrının cezası dağı kayalardan temizlemektir. hergün dev kayaları dağın tepesine çıkartıp içindeki deliğe atar. ama bilmezki attığı kaya tekrar dağın yamacında bitmektedir. yani bu sonsuz bir döngüdür.

    Aynı şey. x7.1 bekleyeceğiz... x8'e ait şeyleri çıkacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Corel firmasının CorelDRAW Premium üyelik için zorlama yapmadığını tekrar belirtmeliyim. Rakip firma Adobe'ye bakın, son alacağınız ürün CS6. Bundan sonra kesinlikle kutu/lisans ürün alamayacaksınız, bunun yerine Adobe CC'ye mutlaka üye olma zorunluluğunuz var. Fakat Corel tarafında ister kutu/lisans ürün alın, isterseniz üzerine Premium üyelik alın ya da almayın. Neticede fazladan para ödeyip Premium üye olanların da bir ayrıcalığı olmalı. Yani bunda şaşılacak, bozulacak bir şey yok :D

      Sil