6 Ocak 2012 Cuma

Fit Text To Path ve özel ayarı; Tick Snapping

Daha önce burada bahsi geçmiş ve video olarak anlatımı bulunan Fit Text to Path komutuna ve özellikle içerdiği ayarlara mercek tutalım; 
Fit Text To Path, genelde çember ve elips geometrik şekillerden yararlanılarak oval yazı çalışmalarında kullanılageldiğinden, kısmen ilk akla da bunu getirmektedir.  Aslında oval, eğri ya da benzer yazı çalışmalarıyla birlikte, çizilebilecek ya da yönlendirilebilecek her türlü vektörün biçimsel şekli üzerine yazıların giydirilip, sıralanabilmesine olanak tanıyan başarılı bir komuttur.

CorelDRAW X5 ile daha da geliştirilerek hassasiyeti artırılmış ve gelecekte de geliştirileceği umudunu veren bu Fit Text to Path işlemini yaparken, path e işlenmiş olan yazının sol başında, path içerisinde müdahale etmemize olanak tanıyan kırmızı bir tutmaç bulunur. Bu tutmaç ile yazımızı path üzerinde başka bir yere ya da uzağa yakına taşıma imkanımız var ve bunu elle yapılandırabiliyoruz.

İşte bu esnada yazının path ten uzaklığını (yukarı ya da aşağı mesafesini) elle yapılandırırken bunun ölçülü hatta çok detay işlerde milimetrik ölçülü olmasına ihtiyaç duyarız. Bu durumda Text to Path komutu içerisindeki Distance from path ve hemen yanındaki offset komutlarını kullanrak hassas değerler girerek yazımızın yerini/yönünü değiştirebiliyoruz.

Fit Text to Path ayar komutları ise şöyle:
Fit text to path konumunda iken, property barda beliren bu ayar komutları; (Soldan sağa doğru)
Text Orientation / yazının biçimselliği,
Distance from Path / path (yazının işlendiği yol) 'ten belirlenen ölçülerde uzaklaşma veya yer değiştirme,
Offset / path yolunu izlereyek ileri geri gitme
Mirror Text / yazıyı dikey ve yatay olarak ters yüz etme
ve Tick Snapping : Yukarıdaki ayar komutlarının yanında X5 ile birlikte gelen ve yeri geldiğinde önem kazanması muhtemel bir ayar komutu, Tick Snapping / Yakalama noktası belirleme bulunmakta.

Bu komut içerisinde kendi belirleyeceğimiz rakamsal ölçüler ile, path 'in dış ve içine doğru eşit orantıda gizli snap (mıknatıs) noktası koyabiliyoruz. Böylelikle, yazının başındaki kırmızı fit tutmaçını tutup sürüklerken, o belirlediğimiz ölçülerde snap (yapışma) davranışı göstererek (bir nevi grid gibi) elle yapacağımız tekrarı çok olan işlemlerde milimetrik hasasiyet kazandırmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder