1 Nisan 2009 Çarşamba

Vektörlerin renklerine hükmedin.

CorelDRAW'da vektörlerin renklerini tonlama ya da ayar bazında düzenlemek için fazla seçeneğimiz bulunmuyor. Bir vektör nesneler topluluğunu (genelde clipart için düşünelim) seçip Effects>Adjust menüsünü açtığımızda karşımıza sadece şu 4 seçenek çıkıyor;

Brightness / Contrast / Intensity
Color Balance
Gamma
Hue / Saturation / Lightness

Bu 4 seçeneğin dışındakiler ise vektörlere değil bitmap'lere müdahale etmek için kullanılıyor. Örneğin selective color renk düzenlemede vazgeçilmez bir özelliktir fakat vektörleri çin kullanamayız.

Woxxom bu eksikliği gidermek için çok başarılı bir makro yazmış. Vector CMYK Channel Mixer. Neler yapabildiğini kısaca özetleyelim.

Öncelikle CMYK renklerinden oluşan bir clipart'a selective color'daki gibi renk düzenlemeleri yapaibliyorsunuz. Bunun dışında tüm kanallara ayrı ayrı renk değerleri verebiliyorsunuz. Örneğin resimde de gördüğünüz gibi clipart'ı sadece bir renge çevirebilirsiniz. Resimde bir clipartın siyaha çevrildiğini görüyorsunuz. Aynı tonlamayı Cyan, magenta ya da sarı için de yapabilirsiniz. Ayrıca sadece 2 kanaldan da oluşturabilirsiniz renkleri. Örneğin sadece Cyan ve Siyah kullanabilirsiniz. Ayrıca belirli renklerin içine belirli renkler ekleyebilirsiniz. Mesela siyahı doğrudan maviye çevirip içine biraz da magenta verebilirsiniz.

CMYK olmayan bir vektör clipart'ı ya da çizimi CMYK'ya istediğiniz renk düzeninde çevirebilirsiniz. Canlı önizleme özelliği ile yaptığınız dğeişiklikleri anında görüp damlalıkla renk bile seçebilirsiniz.

Yaptığınız düzenlemeleri preset olarak kayıt edip sonradan kullanabilirsiniz ki bu da çalışmanızı hızlandırıcı bir faktördür.

Çevrilen fill ve outline'ları ayrıca cmyk'ya çevrilen nesnelerin sayısını result bölümünde görebilirsiniz.

Bu makronun bu kadar kullanışlı olmasının yanında bir de çok güzel bir özelliği var. O da ücretsiz olması. Makroyu buradan indirip X3 ve X4 sürümleri ile kullanabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi isteyenler buraya bakabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder