4 Ağustos 2008 Pazartesi

Corel'de otomatik sayfa numaralandırma

Corel DRAW'ın kendine has çoklu sayfa sistemi ile tasarımlarınız ve çalışmalarınız üzerinde daha rahat kontrol sağlayabilirsiniz. CorelDRAW'da aynı döküman üzerinde birden çok farklı boyutlarda sayfa oluşturabilir, Facing page özelliği ile sayfaları yan yana çalışabilir (özellikle dergi, gazete tasarımı, sayfa mizanpajı için çok etkin kontrol sağlar), Page sort viewer ile sayfaların tümünü aynı ekranda görebilir ve bu durumda sayfaların yerini rahatlıkla değiştirebilir, her sayfanın oryantasyonunu ayrı ayrı değiştirebilir, sayfaların zeminlerine corel dolguları verebilir, kırtasiyelerden bulabileceğiniz standart etiketler için şablon sayfalar oluşturabilir ve bunları print merge ile etkili şekilde kullanabilirsiniz. Bütün bu özelliklere rağmen otomatik sayfa numarası ekleme gibi bir özellik maalesef CorelDRAW'da yok. Bu açığı kapatmak için Antipoetics makrolarından biri imdadımıza yetişiyor; Insert Page Numbers
Daha önce buradaki yazımda tanıtımını yaptığım Antipoetics sitesinden indirebileceğiniz Insert Page Makrosu gerçekten de iyi düşünülerek hazırlanmış, detaylı ve çok fazla denetim içeren bir Corel eklentisi. Bu eklentinin bölümlerini madde madde incelersek:
Font bölümünde sayfa numarasının yazı karakterini ve ölçüsünü seçiyoruz.
Page Margins bölümünde sayfa numarasının sayfanın kenarlarından olmasını istediğimiz uzaklığı belirliyoruz.
Odd Page numbering (Tek sayılı sayfalar) ve Even Page Numbering (Çift sayılı sayfalar) bölümlerinde Text Label ve Placement alt bölümleri bulunuyor. Buralardan sayfa numarasının önüne gelecek başlığı ve hizalamasını belirliyoruz.
Numbering options bölümünde ise sayfa numaralarının rengini ve hangi sayfalara, sayfa numaraları konulacağını belirliyoruz.

Ok düğmesine tıkladığımızda saniyeler içinde sayfa numaraları sayfalarımıza eklenmiş oluyor.

Antipoetics makrolarını buradan indirebilir, CorelDRAW'da sayfa ayarlarına buradan bakabilirsiniz.

Yazarın Notu: CorelDRAW X6 otomatik sayfa numaralandırma özelliği sağladığı için bu tip makrolara ihtiyaç kalmamıştır.

3 yorum:

  1. gms formatinda ciyor mende indirdigim macroslar ne yapiyim lutfen bi shey deyin

    YanıtlaSil
  2. makro sitesi kapanmış link ölü nereden bulabilirim acaba elinizde yedegi var mı bu makronun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW X6 ve sonrası bir sürüm kullanıyorsanız bu itp makrolara ihtiyacınız yok. Otomatik sayfa özelliği CorelDRAW X6'dan itibaren mevcut.

      Sil