12 Mayıs 2016 Perşembe

CorelDRAW X8 ve Kayıp GMS Klasörü


CorelDRAW Graphics Suite X8 bir çok yenilikle birlikte değişimi de birlikte getirdi. Bu yenilikler ve değişiklikler her ne kadar kullanıcıların faydasına olsa da bazı durumlarda soruları da beraberinde getiriyor.

Makro yüklemek için genelde makroları CorelDRAW’ın kurulduğu klasörün içindeki GMS klasörüne kopyalıyoruz ve bildiğiniz gibi bu klasöre kopyalanan .gms belgeleri CorelDRAW’daki Macro Manager panelinde kullanıma hazır olarak listeleniyor böylece bu panelden ya da makrolar için kısayol oluşturarak makroları çalıştırıyoruz. CorelDRAW için makro yükleme rehberlerimize göz atabilirsiniz.

CorelDRAW X8’i yükleyen makro sever CorelDRAW kullanıcıları ise geçerli konumda bir GMS klasörü olmadığını bu nedenle makro yükleyemediklerini belirtmişler. Evet makro yükleme ile ilgili temel olarak bir şey değişmese de yükleme anlamında bir kaç değişiklik oldu.



CorelDRAW’ın hazır makrolarının yüklü olarak gelmediğini ve bunların “Get More” panelinden ücretli / ücretsiz yüklenebileceğini görmüşsünüzdür. Bu durumda bu makrolar da indirilip bir şekilde bir yerden okunmak zorunda.



Peki nerede bu makrolar?

CorelDRAW X8’de gelen bir yenilik olan Get More panelindeki her bölümden indirilecek tüm belgeler bu klasöre kopyalanır.

C:\Users\KullanıcıAdı\Documents\Corel\Corel Content\

İndirilen makrolar – ki bunlar artık makro değil corel extension dosyasıdır- C:\Users\KullanıcıAdı\Documents\Corel\Corel Content\Extensions klasörüne kopyalanır.


Bundan sonra makro yazarları makrolarını corel extension olarak üretecekler. Tabi bunun için henüz detaylı bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle bir süre daha .gms kullanmaya devam edeceğiz.

Corel GMS Klasörü nerede?

CorelDRW için GMS klasörü ise hali hazırda duruyor. Önceki sürümlerde de her bir kullanıcı için ayrı bir CorelDRAW ayarı olmasını sağlayan mantıkla kullanıcı klasörünün içinde...

C:\Users\KullanıcıAdı\AppData\Roaming\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X8\Draw\GMS

Bu klasöre makrolarınız kopyaladığınızda CorelDRAW’daki Macro Manager panelinde makrolarınız listelenir ve eskisi gibi kullanmaya devam edersiniz.

Birden çok kullanıcı aynı bilgisayarda farklı makrolar kullanmak isterse ne yapacağız?
Bu durumda kullanıcı ayrımı yapmadan her makronun tüm kullanıcılar tarafından kullanılmasını istiyorsanız yapmanız gereken tek şey eski GMS klasörünü geri getirmek.

C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X8\Draw

Bu klasörün için GMS adında yeni bir klasör açın ve makrolatınızı bu klasöre kopyalayın. CorelDRAW’ı yeniden başlattığınızda makrolarınızın tamamının Makro Manager panelinde listelendiğini göreceksiniz.

18 yorum:

  1. Teşekkürler Kürşad Hocam. Çok doyurucu ve ayrıntılı bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında 3 cümle ile de sonuca ulaşabilirdik ama o zaman sadece bilmiş olurduk, öğrenmiş olmazdık. Umarım bu yazı da CorelDRAW kullanıcılarına bir şeyler öğretebilmiştir.

      Sil
  2. İki gün evvel bir kuruma macro sattım ve o gün farkettim ki GMS klasörü yok :D ama aynen bu yaptığın şekilde çözdüm hocam çok şaşırmıştım. Ayrıntılı anlatım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli Ek bilgi:
      Makalede adresi verilen GMS klasörüne ulaşmaya çalışmadan önce şunu yapmak gerekiyor; CorelDRAW içerisinden menülerden Tools/Macros/Macro Manager docker'ını bir kereye mahsus açmak gerekiyor. Çünkü GMS klasörü, CorelDRAW içerisinde MAcro Manager docker'ı açıldığında oluşturuluyor.

      Eğer CoırelDRAW kurulum sonrası Macro Manager docker hiç açılmadan bakılırsa, GMS klasörünün henüz oluşturulmadığı görülecektir.

      Sil
  3. TEŞEKKRLER EMEĞİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler sağolun varolun x8 için lazımdı iyi oldu iyiki varsınız

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ben corel draw x 8 kullanıyorum ama Corel'de macro yok butonlara bakıyorum ekliyorum malesef Corelin içinde Tools'ta macro yok nasıl getiricez ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW paketini eksik yüklemiş olabilirsiniz.

      Sil
  6. merhaba hocam dediginiz adımları uyguluyorum ama makro yöneticisinde makro çıkmıyor nerede yanlış yapıyorum anlamadım tüm adımları uyguladım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öncelikle Macro Manager penceresinden Visual Basic For Applications seçili olduğundan emin olun.

      Makro yüklememiş olabilirsiniz. Herhangi bir CorelTÜRK makrosunu indirip yükleyin.

      Yine de makro görünmüyorsa CorelDRAW'ı fabrika ayarlarına döndürün.

      Sil
    2. hocam bu defada coreli sıfırlayamıyorum f8 e basılı tutuyorum program açılırken resetleme ile ilgili bir sey çıkmıyor. siz makroyu nereye atacagımız yerin yolunu tekrar atar mıssınız rica etsem

      Sil
    3. Yazının sonunda hangi klasör olacağı yazıyor.

      Önce F8 e basılı tutun, tuşu bırakmadan CorelDRAW'ı çalıştırın.

      Sil
  7. Corel 2018 için ToCMYK benzeri, çalışmadaki tüm RGB renkleri CMYK ile değiştirebilecek bir makro arayışındayım. Umarım vardır boşa vakit harcamıyorumdur :((

    YanıtlaSil
  8. Kürşad bey selam,
    Makroyu geliştirmek için düzenleme yapmam lazım şifre istiyor. Açık kaynak kodlu bir makro değil mi?

    YanıtlaSil