18 Nisan 2014 Cuma

CdrTools öldü, yaşasın CdrToolsEx

CdrTools içinde çok sayıda makro barındıran oldukça yetenekli bir makro paketiydi. Daha önce Yeni Makro CdrTools ve Ücretsiz CdrTools 2.11 makrosu yayınlandı  başlıklı yazılarımda detaylı olarak bu makronun işlevlerini incelemiştim. Makro yazarı sevgili dostum Aleksandr makroyu geliştirmiş. Öyle böyle değil... makro bambaşka bir görünüm kazanmış ve CdrToolsEx adında (sonundaki Ex takısı ölü anlamına geldiğini tahmin edersiniz) ve adı üzerinde CdrTools akrosunu öldüren, bitiren bir makro olarak yayınlanmış.  Bu kadar değişikliğe uğrayınca da maalesef ücretli hale gelmiş. Ama neyse ki sadece 10$ olduğu için kesinlikle yaptığı işe göre alınabilir bir fiyatı var.

CdrToolsEx 2.1 sürüm olarak yayınlanan makronun en önemli özelliklerinden biri X7 uyumlu olması. CorelDRAW X7 kullanmaya başladıysanız bu makroyu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Peki nedir değişiklikler?


Öncelikle artık bir makro yığını olmaktan çıkıp kendi arayüzüne kavuşmuş. Bir docker (panel) olarak kullanılan makro basit bir makrodan çok eklenti gibi olmuş. Kendi arayüzü içerisinde transformations, step and repeat, distribute objects, crop marks, offset path, replace text gibi farklı bölümler bulunuyor. Bu bölümlerden herhangi birinde anında işlem yapabiliyorsunuz. En önemli özelliği de CorelDRAW'da yapılamayacak şeyleri yapması. Örneğin CorelDRAW'da distribute yaparken nesne arası mesafesi veremiyoruz işte CdrToolsEx Distribute Object bize bu özelliği sunuyor.

Transformations özelliği ise sadece bir tıkla nesneleri büyütüp küçültmenize olanak tanıyor.

Increase and Decrease özelliği ise içinde bir çok seçenek barındırıyor. Genişlik, yükseklik, dış çizgi kalınlığı, text boyu, text line aralığı, contour efekti genişliği gibi bir çok özelliği ok tuşlarına tıklayarak artırıp azaltabiliyorsunuz.

Bu özellikleri aşağıdaki görsellerde detaylı inceleyebilirsiniz.









Makroyu beğendiyseniz deneme sürümünü yüklemenizde fayda var. Yalnız yüklemesinde küçük bir püf nokta var. Onu da hemen belirteyim. Önce CorelDRAW'ı kapatın, deneme sürümünü buradan indirin. İndirdiğiniz zip dosyasının içinden bir exe dosyası çıkacak, bunu çalıştırın. Kurulum bittikten sonra

CorelDRAW'ı açın. Window menüsünün altından Dockers'ı seçin. En altta CdrToolsEx yazısını göreceksiniz.

Bunun üzerine tıklayın. Aşağıdaki pencere karşınıza gelecek.


Tamam düğmesine tıklayın. Sonra şu pencereyi göreceksiniz.


Tamam düğmesine tıklayın.

CdrToolsEx kurulumu tamamlandı. CdrToolsEx docker kendisi açılır, açılmaz ise Dockers menüsünden açabilirsiniz.

CdrToolsEx satın almak ve diğer detaylar için Aleksandr'ın websitesini ziyaret edebilirsiniz.


10 yorum:

  1. kurduktan sonra Docker'dan macros'a tıklayınca da otomatikman install ediyor hocam.
    Birde beleş olaymış iyiymiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlave bilgi için teşekkürler. Fiyatı 10$, yani 21 TL civarında... Nelere vermiyoruz ki bu parayı?

      Sil
    2. Aynen bir paket sigara olmuş 10 lira..:)))

      Sil
  2. Birde Şu alexandır amca Exp2jpg macrosunu da güncellese.

    YanıtlaSil
  3. Çok sevsem mutlaka öderdim o parayı da alışamadım macroya hocam.
    2-3 defa kullandım zaten 5. de trial diye çalışmadı. corel'i aç kapat dedi. Sarmadı beni.
    Algint özellikleri hoş. Ama Crop'lar Obreon'un Cropmak'ından daha iyi değil. Dizzy Cropmaks olsa 50 de veririm hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Crop Marks iyi Dizzy kadar iyi değil. Bunun sebebi ücretsiz olması olabilir. Crop Marks modülünü ücretsiz kullanabiliyorsun.

      Sil
  4. Bu arada inşallah AiClipBoard'ı da yeniler. O makrosunu da çok kullanıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Siz neyin peşindesiniz bilader bu makronun yaptığı herşeyi corel yapıyor zaten hemde tek tıkla ne gerek var buna para vermeye ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar CorelDRAW çok güçlü bir yazılım olsa da ve her sürümde yeni özelliklerle karşımıza çıksa da maalesef tüm kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap vermesi imkansız. Bu nedenle bu tür eklentiler yayınlanıyor ve maalesef sizin belirttiğiniz gibi CorelDRAW bu eklentinin yaptıklarını tek tıkla değil epey tıkla bile yapamıyor.

      Biz neyin mi peşindeyiz? Ülkemizdeki CorelDRAW kullanıcılarına bilgi ve kaynak sağlamanın peşindeyiz ve her gün burayı ziyaret eden binlerce kişi olması da doğru yolda olduğumuzun en güzel göstergesi.

      Sil