2 Nisan 2013 Salı

CorelDRAW mı CorelDESIGNER mı?

CorelDESIGNER'ı denediyseniz CorelDRAW'a ne kadar benzediğini görmüşsünüzdür. Aslında "benzemek ne kelime, bildiğimiz CorelDRAW'ın menüleri değiştirilmiş hali" de diyebilirsiniz ki diyorsanız çok da haklısınız.

CorelDESIGNER aslında tamamen CorelDRAW'ın üzerine 3D özellikleri eklenmiş bir yazılım. 3D özellikleri dışında ise tamamen CorelDRAW'ın aynısı. Yani CorelDRAW kullanıyorsanız CorelDESIGNER'ı çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. CorelDESIGNER için çok daha iyi şeyler söylemem gerekiyor. Örneğin CorelDESIGNER'ın piyasaya sürülmesi CorelDRAW'dan yaklaşık 1 sene sonra oluyor. Bu nedenle de CorelDRAW'ın neredeyse tüm hataları giderilmiş sürümü de denilebilir. Ayrıca menü yerleşimleri ve mantığı bence CorelDRAW'dan çok daha iyi. Kullanım konusunda ise CorelDRAW'ın daha hantal kaldığını belirtmeliyim.

Bu sene Corel, lokomtif ürün paketlerinde değişikliğe giderek CorelDESIGNER'ı CorelDRAW'ın bir parçası yaptı. Şöyle ki; X6 sürümüne kadar Designer paketinin adı CorelDESIGNER Technical Suite idi. X6 ile birlikte CorelDRAW Technical Suite oldu. Yani tüm yazılımlar CorelDRAW çatısı altında toplandı.

CorelDRAW Graphics Suite X6 (CDGS X6)
CorelDESIGNER ve diğer 3D eklentilerini içermez
CorelDRAW Technical Suite X6 (CDTS X6)
CorelDRAW Graphics Suite dahil, CorelDESIGNER ve 3D eklentilerini içerir.

Bu nedenle CorelDRAW Technical Suite'nin fiyatı Graphics Suite'den fazladır.

CorelDESIGNER'da, CorelDRAW'dan farklı olarak üyelik sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla Premium Üyelerin faydalanabileceği özellikleri içermemektedir.

Asıl soruya gelecek olursak, CorelDRAW Graphics Suite mi yoksa CorelDRAW Technical Suite mi kullanmalıyım?

Burada yaptığınız iş önemli. Basılı medya (matbaa, tabela) işleri yapıyorsanız CorelDRAW Graphics Suite'yi kullanmanız yeterlidir. Teknik çizim, 3D modelleme, teknik kullanım kılavuzları ile ilgileniyorsanız CorelDRAW Technical Suite kullanmanızda kesinlikle fayda var.

Corel tarafından yayınlanan karşılaştırma tablosunda tüm farkları görebilir, inceleyebilirsiniz. PDF biçimindeki karşılaştırma tablosunu buradan indirebilirsiniz. İnceleyip daha doğru bir karar verebilirsiniz.

CorelDESIGNER ile ilgili tüm yazılarımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

11 yorum:

  1. Bilgilendirme için sağolun hocam.

    YanıtlaSil
  2. CorelDraw la yapabildiğimiz tüm matbaa,ofset tarzı işleri technical suite gerçekleştirebiliyorsak sanırım en güzeli onu almak en azından 3D desteği var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece üyelik desteği yok Designer'ın. Yani premium üyelerin kullandığı özellikleri kullanamıyorsunuz.

      Sil
  3. mükemmel bir hızı var coreldraw midilli designer arap atı demek mümkün;gördüğüm kadarıyla fazlası var eksiği yok print merge den powerclipe herşey tam olarak var dedim ya fazlası var ...kürşad hocam daha önce niye haber vermediniz böyle mükemmel bir program varmış ben install ettim;gerçekten çok hızlı ayrıca coreldraw'ın bütün dosyalarını açabiliyor;ve corel draw'ın bütün versiyonlarında kayıt yapıyor düşüncem şu:coreldraw mı designer mi ?diye sorulsa en azından performans açısından designer derim ve kullanmaya başladım herkese tavsiye ederim,görüğüm kadarıyla corel x6 'ın üzerine 3d eklenmiş ve onlarlada çalışmak oldukça eğlenceli ve kolay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW Technical Suite benim de tercihim olurudu fakat arada azımsanamayacak bir fiyat farkı var. İşi 3D ve teknik çizim olanlara bu fiyat uygun gelecektir ama sadece CorelDRAW kullanacaksanız maalesef daha pahalı oluyor.

      Sil
  4. pick tool'un kullanımında bir eksiklik var gibi,corel de herhangi bir nesneye dokunduğumuzda seçili hale gelir ve mausenin sol tuşundan parmağımızı kaldırmadan sürükleyebiliriz fakat burada önce seçmek sonra sürüklemek gerekiyor iki işlem yapılıyor

    YanıtlaSil
  5. ve aslında kalabalık nesneli çalışmalarda çok işe yarıyor bu olay... Bence çok başarılı..

    YanıtlaSil
  6. Peki hocam sadece matbağaya yönelik tasarımlarla uğraşıyorsak, broşür, katalog vs. ve elimizde tecnical suite var ise, içindeki coreldraw ı mı yoksa coreldesigner ı mı kullanmak mantıklı olurdu?

    YanıtlaSil