20 Aralık 2011 Salı

Yazıda, karakter aralıkları

Dizgi çalışmaları olsun, tek satırlık başlık tadında yazılar ya da bazı logo çalışmalarının yazıları olsun, yazıdaki harf aralıklarını bazen gereğine/isteğimize göre genişletmek veya daraltmak ihtiyacı duyarız. Bu esnada çoğunlukla Shape Tool'u kullanarak (ki Shape Tool, satır aralıkları için de kullanılmakta) gerekli genişletme veya daraltmaları uygularız. Hatta Shape Tool ile, yazı içindeki her karakteri tek tek seçerek yönlendirme tuşları veya serbest el ile yerlerini değiştirebiliyoruz.

Bazı durumlarda, genelce uzun bir yazı içindeki ya da bir kelime içindeki karakter aralarına lokal müdahale etmek ihtiyacı doğar, bunu uygulamanın Shape Tool yönteminden daha kararlı, güvenilir ve hızlı yöntemini sunan bir CorelDRAW komutu var; Decrease / Increase Kerning. (Karakter aralıkları azaltma/artırma)
Bu iki komut ile, yazı içerisindeki seçtiğimiz lokal bölgelere, yazı içerisindeki seçilmiş alanın dışına etki/zarar vermeden, özel olarak genişletme/daraltma uygulayabiliyoruz. (Bu komutların simgeleri daraltma/azaltma için ayrı olmak üzere iki tanedir. Her biri için tıklama sayısına doğru orantıda azaltma/artırma uygulanmaktadır)

Bu komutlara, CorelDRAW 'da Tools/Customization/Commands/Text bölümü içeriğinden, alfabetik olarak ayrı iki komut halinde ulaşabilir (adları; Decrease Kerning ve Increase Kerning), sürükle/bırak yöntemi ile toolbox ya da istediğiniz bir yere alabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Serhat, ellerine sağlık, önemli bir konuya değinmişsin. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Serhat. Benim olmazsa olmaz tool'larımdan biridir. Kesinlikle de herkese tavsiyemdir. Paylaşmana sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler, gerçekten bazı zamanlarda önemli iş görüyor bu komutlar. Nice..,

    YanıtlaSil
  4. Hatta bu komutlara kısayol tuşları atanıp çalışmayı hızlandırabiliriz. Bunun gibi bilinmeyen pek çok özelliği var aslında CorelDRAW'ın. Aklımıza geldikçe paylaşırız.

    YanıtlaSil