17 Aralık 2010 Cuma

Corel'de değişim zamanı...

Corel, kendi internet sitesinin içeriğini pek değiştirmese de görünümünü değiştirerek hem tasarım hem de içerik anlamında güzel bir iş başarmış. Siyah ve mavi renklerin hakim olduğu yeni tasarımda Corel'in logosu da değişmiş. Meşhur vazgeçilmez Corel balonu mavi renkli modern sürümüyle baş köşeye yerleşmiş.
Corel logotype'ı balon amblemiyle ve siyah zemindeki mavi rengiyle tasarım anlamında oturmuş bir karaktere sahip olmuş. Güzel de olmuş. Corel'in yeni web sitesi için Corel.com ziyaret edin.

Corel son zamanlarda özellikle video düzenleme ve web tasarımı yazılımlarıyla grafik paketini tamamlayıp, Adobe yolunda ilerlemeye devam ediyor. Adobe karşısında belki işi çok zor fakat hala Adobe'nin en ciddi rakibi durumunda. Corel'in yeni programlarına ve izlediği yol haritasına bakalım...

Corel Video düzenleme yazılımlarına ağırlık vermeye başladı...
2006 yılında meşhur Tayvanlı video düzenleme yazılımları üreticisi Ulead'ın Corel Corp tarafından satın alınmasından sonra video düzenleme yazılımları alanında Corel'in emin adımlara pazarda kendine yer bulduğu görülüyor. Yaklaşık 2 yıl önce bu haberde Adobe'nin yaratıcı profesyonel ürünler başkanı Mark Hilton'un Corel ailesine katılmasıyla Corel'in video prodüksiyon yazılımları gelişmeye ve değişmeye başlamıştı. Corel şimdi kullanımı kolay ve eğlenceli video prodüksiyon yazılımları üretiyor. Corel'in video yazılımları şöyle;
  • Corel Video Studio Pro X3 Gelişmiş bir video düzenleme yazılımı.
  • Video Studio Express 2010 Amatör kullanıcılar için pratik bir video düzenleme yazılımı
  • WinDVD Pro 2010 Blu-Ray ve 3D filmleri oynatabilen gelişmiş bir video oynatıcı.
  • UltimateXpack Corel Pure HD ve diğer Corel kodeklerini içeren pakette Windows Media Player ile tüm HD videoları izlemenize yarayan bir kodek paketi. Nvidia, IntelGMA ve AMD ekran kartlarının işlemci güçlerini kullanarak bilgisayar işlemcisine yük binmesini engelleyerek videoları kesintisiz izlemenize yarayan bir sistem.
  • Corel DVD Movie Factory 7 DVD menüleri ile kısa sürede profesyonel DVD'ler hazırlamanıza yarayan bir DVD authoring yazılımı.
Yeni bir yazılım paketi: CorelDRAW Premium Suite X5
CorelDRAW Premium Suite X5 ismini ilk duyduğumda oldukça şaşırmış ve açıkçası etkilenmiştim. Premium Suite aslında Adobe'nin Master Collection'una denk gelen bir yaızlım paketi. İçinde CorelDRAW Graphic Suite'nin tamamının dışında Corel Web Site Creator, Corel Video Studio Pro X3, Flash animasyonları yapmak için Swish Max3 ve meşhur Winzip sıkıştırma yazılımının 14.5 sürümü bulunuyor.

Premium suite aslında tam bir grafik paketi. Video, Web sitesi tasarımı da yapabileceğiniz ürünlerle donatılmış paket rakibi Adobe kadar gelişmiş olmasa da yine de tüm grafik işlerinizi yapabileceğiniz ve çok uygun fiyatlı bir ürün. Amerika satış fiyatı sadece 650$.

Designer'da değişim...
Corel bir paketini daha düzenledi. CorelDESIGNER Technical Suite X5 sürümü artık CorelDRAW'ı da içeriyor. Böylece ister DESIGNER'ı ister DRAW'ı kullanabiliyorsunuz.

Paint it! gösterisi.
Corel'in dokunmatik ekranlı cihazlar için ürettiği ve multi-touch (çoklu dokunmatik) destekleyen ekranlarda harikalar yaratan yazılımı özellikle Ipad'lerde zevkli bir çizim olanağı sunuyor.

WinZip
WinZip çok başarılı bir sıkıştırma aracı olmasına karşın maalesef ülkemizde pek tutulmuyor. Ücretli olması ve belki rakibi WinRAR'ın çok daha pratik bir kullanım sunması bunun sebeplerinden olabilir. Fakat WinZip'in WinRAR'dan çok güçlü olduğu alanlar var. Örneğin JPEG resimleri WinRAR ile sıkıştırdığınızda sıkışmış dosya boyu değişmez ya da hiç azalmazken WinZip %25'e varan oranlarda sıkıştırma yapabiliyor. Buradaki yazımda bu özelliği detaylarıyla inceleyebilirsiniz. Winzip 15 ile de internet browser'lardan birini kullanarak e-posta göndermek çok daha kolaylaşıyor. Ve WinZip'in harika bir MacOS sürümü var.

Corel Ofisi
Corel piyasadaki ofis yazılımlarının içinde yerini bulmuş bir ofis paketi üretiyor: WordPerfect. Bu ofis paketi Standart, Professional ve Home & Student sürümlerine ayrılıyor. Bunların dışında sadece 69$'a sahip olabileceğiniz Home Suite adındaki paket de firma tarafından piyasaya sürülmüş. Pakette Corel Office, Photo Albume Deluxe ve Paint It yazılımları bulunuyor.

Bunların dışında Corel firma olarak yolunda biraz eksik biraz zor ama emin adımlarla ilerliyor. Özellikle lokomotif yazılımı CorelDRAW'ın yeni sürümü daha olgunlaşmış bir yazılım ve Corel X6 ile çok daha fazla iyileştirme ve geliştirme getirecek.

2 yorum:

  1. Hayırlı olsun da hacı, x6 ne zaman çıkacak? Hiç ses seda yok. Lisans almak istiyoruz ama almışken x6 olsun istiyoruz. Çok gecikmeyecekse beklesek diyoruz.

    YanıtlaSil
  2. X6 tahminimce en erken 2012 başlarında piyasaya sürülür.

    YanıtlaSil