21 Haziran 2010 Pazartesi

X5 servis paket 1 'den haberler gelmeye başladı.

CorelDRAW ve CorelDESIGNER yazılımlarının başındaki isim Gerard Metrailler'in coreldrraw.com üzerindeki resmi blogunda yaptığı bir açıklamaya göre X5 SP1 ile sadece hatalar giderilmeyecek. CorelDRAW'a yeni özellikler de eklenecek. Bildiğim kadarıyla CorelDRAW tarihinde bu bir ilk. Yazılım dünyasında servis paket ya da yamalarla yeni özellik ekleme lüksü uzun süredir uygulanmıyor. CorelDRAW X5 SP1 ile birlikte ekstra yeni özelliklere kavuşmak güzel bir duygu. SP1 ile gelecek olan birç ok yeni özelliği bilmeme rağmen bunları size aktaramamak da enteresan bir duygu. Resmi açıklama yapılmadan bunları sizinle paylaşamıyorum. Resmi açıklamalar geldikçe ve SP1 çıkınca detaylı bir incelemesini de sizlerle paylaşacağım. Şimdi X5 SP1 ile gelen bu yeni özelliği inceleyelim.

X5 SP1 ile gelen ve resmi olarak SP1 çıkmadan açıklanan özellik CorelCONNECT ile ilgili. Bildiğiniz gibi CorelCONNECT yeni nesil bir içerik yöneticisi yazılımı. Connect ile bilgisayarınızdaki tüm clipart, resim, font gibi belgelerin önizlemesini yapabilir, düzenleyebilir, anahtar kelimelere göre arama yapabilir ve Tray Docker kullanarak pratik bir şekilde CorelDRAW çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. CorelCONNECT içerik olarak önceden tanımlanmış CorelDRAW Graphic Suite Content CD/DVD lerini harddiskinizde olsa bile (yolunu belirttiğiniz takdirde) yönetmenizi sağlıyor. X5 ile gelen Connect tamamen offline çalışıyor. Yani sadece bilgisayarınızdaki dosyaları yönetebiliyorsunuz. X5 SP1 ile ise internet üzerinden içerik aramanız ve bu içerikleri kullanmanız mümkün oluyor.

X5 SP1 ile CorelCONNECT en çok bilinen 3 ana içerik sağlayıcısı ile online olarak çalışabiliyor. Flickr, IstockPhoto ve Türkçe sitesi de bulunan Fotolia siteleri üzerinde çok hızlı bir şekilde arama yapabiliyorsunuz. Peki Web sitesinde sıradan bir browser ile arama yapmaktan farkı ne? Şöyle ki Connect ile seçtiğiniz siteler (dilerseniz 3 siteyi de seçebilirsiniz) ve seçtiğiniz CDGS Content DVD'leri ve aynı zamanda seçtiğiniz bilgisayarınızda bulunan klasörler üzerinde aynı anda arama yapabiliyorsunuz.

İçerik sitelerin üzerinden yaptığınız aramalarda karşınıza çıkan resimlerden beğendiğinizi tutup ister Tray'e ister doğrudan CorelDRAW çalışmanızın içine alabiliyorsunuz. Görseli CorelDRAW çalışması içine aldığınızda görselin lisans ile korunduğuna dair bir uyarı mesajı karşınıza çıkıyor. Ayrıca CorelDRAW belgenize aldığınız tüm görseller dinamik olarak hangi siteden aldığınız gibi bilgileri saklıyor. Böylece nihai çalışmanızda belirlediğiniz resimleri bir tıkla satın alıp yine orijinalı ile değiştirebiliyorsunuz.

CorelCONNECT'in yeni özelliklerinin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız buradaki videoyu izleyebilirsiniz. 

Corel'in bu tip firmalarla yaptığı anlaşmalar çoğaldıkça farklı siteleri Connect içerisinde görmemiz mümkün olabilir. Henüz emekleme aşamasındaki Connect umut vaat ediyor. Önümüzdeki haftalarda çıkacak olan Servis Paket 1'de bu ve bunun gibi yenilikler ve hata düzeltmeleri içerecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder