18 Mayıs 2010 Salı

CorelDRAW X5'in "yapışma" kavramına getirdiği yenilikler.

CorelDRAW'ın yeni sürümü X5, Corel kullanımını kolaylaştırmak ve daha hızlı çalışma yapabilmek için bir çok yeni özelliği CorelDRAW kullanıcılarına sunduğundan bahsetmiştim. CorelDRAW X5'teki yeniliklerin bir kısmı büyüleyici olsa da aslında geri kalan daha büyük bir kısmı eksikliği hissedilen özelliklerden oluşuyor. CorelDRAW her yeni sürümünde olduğundan daha çok eksikliği gidermiş ve düzeltmeleri yapmış olarak X5 sürümüyle boy gösteriyor. Ayrıca yakında yayınlanması muhtemel olan ilk servis pakette sadece hata düzeltmeleri değil bir kaç yenilik ve Türk kullanıcıları için de düzeltmeler içereceğini belirtmeliyim.

Gelelim konumuza. Konumuz "Snap" yani en basit tercümesiyle "Yapışma". Grafik programlarında yapışmayı şöyle açıklayabiliriz. Herhangi bir nesneyi tutup taşımaya başladınız diyelim. Bu nesne bir başka nesneye çok yakınlaştığında kendiliğinden ona yapışır ve farenizi belirli bir mesafeye kadar (snap tolerance) hareket ettirseniz bile nesne hareket etmez diğer nesneye yapışmış olarak yer değiştirmiş olur. Bu aslında daha pratik kullanımlar, çizimler için tasarımcıya / grafikere çalışma rahatlığı ve kesinliği sağlar. Şimdi isterseniz CorelDRAW'da Snap ve X5'te gelen yeni Snap özelliklerine bakalım.

CorelDRAW'da Snap,özellikleri bakımından nesnelere, kılavuz çizgilerine, ızgaralara (grid) ve X5 ile birlikte Sayfa kenarlarına ve Piksellere uygulanabilir. Bir CorelDRAW çalışmasında nelere yapışılacğını belirlemek için View menüsünü kullanabilmeniz dışında erişimi daha kolay olan "Snap to" düğmesini de kullanabilirsiniz.

Yapışma özelliklerine tek tek bakacak olursak...

Snap to Pixels: CorelDRAW X5 ile birlikte gelen yeni bir özellik olan "Pixel Preview"in getirdiği bir özelliktir. Özellikle web tasrımcıları arayüzleri CorelDRAW'da tasarlarken gerçek pixel görünümünde uygulama yapabilirler. Snap to Pixels özelliği ile nesneler piksellere yapışabilir. Bu şekilde hizalaması ve yerleşimi daha doğru olan tasarımlar yapabilirsiniz.

Snap to Grid: CorelDRAW'da ölçülerini ve yerleşimerini belirleyebileceğiniz ızgaralara yapışmayı etkinleştirir.

Snap to Guidelines: Eğer kılavuz çizgileriyle çok haşırneşirseniz mutlaka seçmeniz gereken bir özelliktir. Aslında kılavuz çizgileri çalışma esnasında Snap to Guidelines seçeneği ile daha verimli kullanılır.

Snap to Objects: Benim en çok kullandığım hatta ince ayarlar dışında hiç kapatmadığım yapışma özelliği. Bir nesneyi diğerine bu özelliği açarak yapıştırabilirsiniz. Alt + Z kısayolu ile de çalışma sırasında kolayca kapatıp açabilirsiniz.

Snap to Page: Yine CorelDRAW X5'in yeni özelliklerinden biri. Bu komutu etkinleştirdiğinizde sayfa kenarlarına yapışma özelliğini etkinleştirmiş olursunuz. Sayfa kenarları da yapışmaya hazır kılavuz çizgileri gibi davranır. Bu da özellikle baskı öncesi işlemler için kolaylık sağlayan ve olması gereken bir özellikti. Yenilik olarak gelmesi sevindirici.

Dynamic Guides: Balşı başına farklı bir konu aslında. Dynamic Guides da yapışma mantığıyla çalışan fakat sadece taşıma işlemlerinde değil çizim yaparken de kullanabileceğiniz bir özellik. Konu hakkında önümüzdeki günlerde daha detaylı bir yazı hazırlamaya çalışırım. Siz yine de mutlaka kurcalayın...

9 yorum:

  1. Arkadaşım hazır corel x5 ten söz acilmisken size bir sorum var.
    Lutfeder cevaplarsanız cok sevnirim...
    Ben 64 bit vista kullanıyorum.
    Calistigim dosyalar kapasite olarak 200 - 500 Mb arası oluyor.
    X4 te bir sorun olmuyordu ama, X5 gectikten sonra dosyalarmı kaydet dedigim zaman ekranda kum saati gozukmuyor, ben programa yeni bir gorevde veremiyorum. kum saati gorunmeden gecen tepkisiz bir sure sonunda dosyam sorunsuz bir sekkilde kaydedilmis oluyor. Yani aslinda bir sorun yok
    benim sorun dedigim sey: X5 in bana kum saati bile gostermeden bu isi yapiyor olmasi........ bu benim progmramla aramda olan iletisimi bozuyor
    yani rahatsiz edici birsey..
    Acaba sizce neden oluyor?
    simdiden tesekkur ederim.
    saygilarimla

    YanıtlaSil
  2. Çoklu çekirdekli bir işlemci kullanıyorsunuz. Piyasadaki yazılımların çok büyük bir kısmı çoklu çekirdekli işlemcilerin sadece 1 çekirdeğini kullanırken CorelDRAW X5 tümünü kullanabiliyor.

    Kaydetme işlemi uzun sürecek bir dosyayı kaydetmeye başladığınızda X4 ve öncesi sürümlerde ve diğer grafik yazılımlarında kaydetme süresi boyunca hiç bir işlem yapamaz ve beklemek zorunda kalırsınız.

    CorelDRAW X5 kaydetme işlemini diğer çekirdeklere vererek arkaplanda bu işlemi gerçekleştirir.

    Böylece siz sadece kaydedilme işlemi süren dosyayı kapatamazsınız.

    Fakat her türlü çalışmayı yapabilir, yeni dosyalar açıp onlar üzerinde uygulama bile yapabilirsiniz.

    Hatta Bir yandan belgenizi kaydederken aynı anda PDF'sini bile oluşturabilirsiniz.

    Bu nedenlerden dolayı kum saati kaldırıldı. Beklemenize gerek yok anlamında yapılan bu değişiklik aslında işlem zamanını farklı bir yerde gösteren bir simgede ya da çubukta belirtilebilirdi. Ama bence çok önemli değil.

    İlerişiminizi şöyle sağlayabilirsiniz. Kaydedilme süreci boyunca File menüsü altındaki Close ve Exit simgeleri pasif olacaktır. Bu simgelerden birini menü çubuğuna taşıyın. İşlem süreince bu simgeler pasif olur, işlem bittiğinde ise aktifleşir. Bu şekilde kaydetme işleminin bitip bitmediğini daha kısa yoldan görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim...
    Aslında iletişimi sağlamak için önerdiğiniz yöntem gayet mantıklı....

    YanıtlaSil
  4. corel x5 de preview özelliği yokmu? x4 deki hiç bir dosyamın önizlemesini x5 de göremiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Önizlemeyi tam olarak nerede göremiyorsunuz?

    YanıtlaSil
  6. aslında yapılan işi gösteren bir kısım var. Proof color on/off switchinin yanında kayıt işlemi yaparken veya ona benzer birşey background tasks işareti çıkıyor.

    YanıtlaSil
  7. TEŞEKKÜR EDERİM KÜRŞAD BEY

    YanıtlaSil
  8. yapışma özelliğini 2019 versiyonda bulamadım yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. View (görünüm) menüsünden Snap To (Yapış) komutuna tıklayın.

      Sil