12 Nisan 2010 Pazartesi

Adobe CS5, Corel'i mi takip ediyor?

CorelDRAW Graphic Suite paketinin en büyük rakibi Adobe Design Standart'ın yeni sürümü bugün itibariyle yayınlandı. Bir başka deyişle Adobe CS5 serisini piyasaya sürdü.

Adobe Design Standart CS5 paketinde Acrobat Pro yazılımı güncellenmezken en çok yeniliğin Photoshop'ta geldiğini görüyorum. Photoshop'taki yenilikler görülmeye değer olsa da Indesign ve Illustrator için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Şimdi size Adobe Illustrator CS5'in web sitesinde yayınladığı 10 adet olan yeni özelliklerinden bir kaçını tanıtacağım. Bakalım tanıdık gelecek mi?

Align to Pixel Grid. Bu özellik vektör nesnelerin belirli bir çözünürlükteki pixellere hizalanması anlamına geliyor. Özellikle web tasarımı için görünümde net çizgiler oluşturulması sağlanıyor. Bu özellik CorelDRAW X5'teki Object Hinting ile birebir aynı.

Beautiful Strokes. Bu özellik ile CorelDRAW'da yıllardır var olan "ok uçları" getirilimiş. Şekle bakacak olursanız CorelDRAW'ın Outline Pen penceresindeki Arrows bölümünün neredeyse aynısını alıp Illustrator'e koymuşlar.

Brsitle Brush'ı incelerseniz Artistic Media Tool'a ne kadar benzediğini göreceksiniz.

Illustrator'un bir önceki sürümünde yenilik olarak sunulan ve CorelDRAW'da yıllardır var olan çoklu sayfa özelliğini ise bu sürümde geliştirmişler. Artık sayfalara isim verebiliyorsunuz... Bunu CorelDRAW'da zaten yıllardır ypabiliyorduk :)

Adobe Indesign CS'teki yeni bağımsız sayfa ölçüsü verebilme özelliği de CorelDRAW'da uzun zamandır var olduğunu biliyoruz.

Bu durumda Adobe firması vektörel yazılımlarını geliştirirken CorelDRAW'dan mı feyz alıyor sorusu geliyor insanın aklına...


Piyasadaki yazılımlar birbirlerinin iyi yanlarını alıp gelişmeye devam ettikçe son kullanıcının yararına oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder