25 Haziran 2009 Perşembe

CorelDRAW'ın kısa tarihi


Dünya CorelDRAW adını ilk defa 1989 yılının Ocak ayında duydu. ve üzerinden 20 koca yıl geçti. CorelDRAW 20 yaşını doldurdu ama hangi yollardan geçti. İşte karşınızda CorelDRAW'ın kısa tarihi.

Ocak 1989
ColreDRAW 1.0
Windows işletim sisteminde çalışan ilk grafik programı olarak grafik endüstrisinde devrim yarattı.

Şubat 1990
CorelDRAW 1.11
2 Boyutlu (2D) ve Üç Boyutlu (3D) tasarımlar için AutoCAD DXF import/export desteği eklendi.

Eylül 1991
CorelDRAW 2
Otomasyon ve kişiselleştirilebilir çıktılar için Print Merge özelliği eklendi. Bu sürümde ayrıca Envelope, Blend, Extrusion ve Perspective efektleri yenilik olarak duyuruldu.

Ekim 1992
CorelDRAW 3
Nesnelerin gerçek zamanlı olarak tüm detay ve renkleriyle düzenlenmesi için görüntüleme modu özelliği getirildi. CorelDRAW 3 aynı zamanda bu sürümde eklenen Corel PhotoPaint ile Windows için ilk Grafik uygulamaları paketi unvanını da aldı.

Mayıs 1993
CorelDRAW 4
999 sayfaya kadar desteklenen çoklu sayfa özelliği eklendi. Bu sürümde ayrıca çalışma alanında da değişiklikler yapılarak Floating Toolbox (Yüzer Menüler) özelliği duyuruldu.

Temmuz 1994

CorelDRAW 5
Postscript ve TrueType font desteği geldi. Güçlü bir renk yönetim sistemi de bu sürümde getirildi.


Ağustos 1995
CorelDRAW 6
Aynı gün Microsoft Windows 95’i duyurdu ve CorelDRAW 6 ilk tam 32 bit destekleyen program olma unvanını aldı. Graph Paper Tool bu sürümde eklendi ve 89 x 89 cm olan en büyük çalışma alanı bu sürümle 4572 x 4572 cm’e yükseltildi. CorelDRAW son sürümü olan X4’ün çalışma alanı bunun da 10 katından fazladır.

Nisan 1997
CorelDRAW 7

Nesneye yönelik özelliklerin farklı nesnelerde farklı menüler olarak gösterildiği Interactive Property Bar eklendi. Bu özellik daha sonra bir çok grafik programı tarafından benimsendi ve taklit edildi. İlk defa bu sürümde kullanıcılar için Script yazma ve otomasyon özelliği eklendi. Otomatik imla denetimi, dilbilgisi denetimi gibi bir çok dizgi özelliği bu sürümde eklendi.

Nisan 1998
CorelDRAW 8
Çoklu dosya import seçeneği eklendi ve ilk defa drop shadow efekti bu sürümde duyuruldu. Zipper, Twister araçları da bu sürümde eklendi.

Aralık 1999
CorelDRAW Graphic Suite 9
Çoklu renk paleti desteği geldi. Kişisel renk paletleri oluşturmak için yeni palet editörü eklendi.

Eylül 2000
CorelDRAW Graphic Suite 10
Publish to PDF özelliği eklenerek baskı öncesi ve basım sektöründe yerini sağlamlaştırdı. Çoklu sayfalı dokümanlarda sayfaların tamamını küçük resimler şeklinde görmeye ve sayfa düzenlerinde değişiklik yapmaya yarayan Page Sort View özelliği getirildi. Renk yönetimi iyileştirildi.

Ağustos 2002
CorelDRAW Graphic Suite 11
Symbol ve Library özellikleri getirildi.

Ocak 2004
CorelDRAW Graphic Suite 12
Geliştirilmiş text hizalama aracı bu sürümde duyuruldu. Dynamic Guides ve Unicode desteği getirildi.

Şubat 2006
CorelDRAW Graphic Suite X3
Corel Power Trace yeni algoritmasıyla eklendi. Corel Photopaint’e de dekupe işlemini otomatik gerçekleştiren Cut-Out lab özelliği eklendi. Crop aracı da bu sürümde geldi. Ve bu sürümde sürüm numarasının başındaki rakam X olarak değiştirildi. Version 13, X3 oldu.

Ocak 2008
CorelDRAW Graphic Suite X4
Live Text Formatting, Interactive Tables, PDF 1.7 ve MS Publisher 2007 desteği getirildi. Bağımsız sayfa katmanları, online servisler gibi bir çok yenilik eklendi. CorelDRAW X4 ün yeni özelliklerini ayrı ayrı detaylı olarak anlattığım yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Evet tam 20 yıl oldu ve CorelDRAW’ın nereden nereye geldiğini görüyoruz. Tabi burada yazılanlar en çok göze çarpan özellikler. Bunların dışında her sürümde onlarca yenilikler ve geliştirmeler oldu. Yıllar geçtikçe yazılımlar da olgunlaşıyor ve yapılan yenilikler gittikçe azalıyor. CorelDRAW X5’te ne gibi yenilikler geleceği merak konusu. Umarım isteklerimize cevap verirler. Siz de CorelDRAW için eklenmesini, geliştirilmesini ve değiştirilmesini istediğiniz özellikleri lütfen bana yazın. Bir şekilde bu istekleri Corel geliştiricilerine iletiriz, belli mi olur belki istediğimiz özelliklere sahip oluruz...

2 yorum:

  1. coreli ilk kullandığımda 2.0 versiyonu vardı çizim yapmak baya zordu her seferinde çizim kutusu kapanıyodu:D

    YanıtlaSil