20 Mayıs 2009 Çarşamba

Tüm Bitmap'leri Crop'layın

CorelDRAW'da herhangi bir bitmap'i maskelemek isterseniz yani bir kısmını kadraj almak ya da kırpmak isterseniz ayrıca bir dikdörtgen çizip bunun içine powerclip yapmanız gerekmiyor. Bitmap nesnesini seçin. Ardından Shap Tool'u. Bitmap nesnesinin dört köşesinde çıkan küçük kutucukları (node) görürsünüz. Şimdi iki kutucuğu birden shape tool ile seçin. Örneğin bitmap in sağ üst ve alt köşesindeki noktaları seçin.

Şimdi noktaları aşağı yukarı kaydırmanızı enellemek için ctrl tuşuna basılı tutarak fare ile sola doğru sürükleyip bırakın.
Bitmap nesnesini sağ tarafından sürüklediğiniz yere kadar olan kısmının kesilmiş olduğunu göreceksiniz.
Peki kesildi ama ne oldu. Tamam kesildi. Fakat aslında biz bu bitmap nesnesini maskelemiş olduk. Kestiğimiz kısım hala orada fakat biz onu maskenin içine hapsettik ve göremiyoruz. Bunu anlamak için tekrar sağ üst ve alt node'ları shape tool ile seçip sağ tarafa doğu sürükleyin. Karşınıza bitmap'in geri kalanı çıkacaktır. Eğer bu geriye kalan kısmı yok etmek istiyorsanız bitmap seçili iken property bar'daki Crop Bitmap düğmesine tıklamanız gerekiyor. Aşağıdaki resim maskelenmemiş ve bu durumda Crop Bitmap düğmesi pasif.
Aşağıdaki resimde ise bitmap maskelenmiş olduğu için Property Bar'daki Crop Bitmap düğmesinin aktif olduğunu görüyoruz.

Bu hızlı bir şekilde bitmap nesneleri kadrajlamak için güzel bir özellik. Ama bazı dezavantajları da var. Nedir bu dezavantajlar bakalım...

Diyelim ki bir ürün katalogu hazırlıyorsunuz. Çok sayfalı bir döküman ve içinde de yüzlerce maskelenmiş bitmap nesneniz var. Bu durumda bitmap nesnelerin kesilen ve kullanmadığınız kısımları da aslında orada duruyor. Dosya boyutu oldukça şişecektir. Dosya boyutunu küçültmek ve dökümanda daha hızlı çalışmak için bu nesneleri tek tek kroplamanız gerekir ki istenmeyen ve gereksiz olan bitmap parçaları dökümanda bulunmasın. Fakat yüzlerce bitmap nesnesini tek tek croplamak da çok uzun zaman alacak. Bunun için çok güzel ve ücretsiz bir makro bulunuyor: Shelby's CropBitmaps

Shelby's CropBitmaps makrosunu buradan indirip kurun ve çalıştırın. Dökümandaki tüm bitmapleri saniyeler içinde Croplayıp değerli zamanınızı size geri verecek.

Önemli not: Bazı bitmap nesnelerin ölçülerinde crop yapıldıktan sonra bozulmalar olabilir. Bitmap nesneleri cropladıktan sonra kontrol etmenizde fayda var.
Not: Kırpma işlemi için Crop Tool'u kulanndığınızda tekrar Crop işlemi uygulamaya gerek kalmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder