20 Nisan 2009 Pazartesi

Registration Color

Bir baskı öncesi servisinde çalışıyorsanız ya da matbaa için grafik hazırlıyorsanız bilmeniz gereken önemli konulardan biri de Registration Color'dur. Eğer 2 veya daha fazla renkte çalışma matbaada basılacaksa bu renklerin birbiri üzerine tam oturmasını sağlayacak Registration Mark (Kayıt İşaretlerini) mutlaka kağıdın görülebilecek boşluğuna (genelde 4 köşeye) koymalısınız ki ofset operatörü her kalıpta (renkte) aynı yerde göreceği bu işaretleri (genelde bir çember ve merkezinde bulunan artı işaretidir) birbiri üzerine oturtarak grafikleri tam anlamıyla oldukları yere getirmiş olsun.

Bu işaretler için her renkte seperation'da (renk ayrımı) gözükecek olan renk değeri ise Registration Color'dur. Yani diyelimki Trikromi bir çalışma yaptınız ve Registration Mark'ları yerleştirdiniz. Bu durumda Registration Mark'lara Registration Color'u renk olarak verirseniz C,M,Y ve K kanallarında, her kanalın kendi renginde %100 dolulukta kendi rengi olarak çıktığını görürsünüz.

CorelDRAW'da Registration Color'a ulaşmak biraz farklıdır çünkü nedendir bilinmez varsayılan renk paletinde bu renk bulunmaz. Fakat palete eklenebilir.
Bir nesne seçip Shift-F11 kısayolu tuşladığınızda karşınıza Uniform Fill penceresi gelir. Burada Model yazan listeyi açarsanız listenin en altında Registration Color olduğunu görürsünüz. Bunu seçip OK'a tıklarsanız seçtiğiniz nesnenin dolgu rengini Registration Color yapmış olursunuz.
Aynı şekilde outline için de nesneyi seçip F12 kısayoluyla Outline Pen penceresini açarsınız. Burada color kısmından Other'i seçerseniz Unifrm Fill penceresinin aynısına (fakat ismi Select Color olarak değiştirilmiştir) ulaşırsınız. Yine aynı model yerinden Registration Color'u seçersiniz.
Registration Color'u renk paletine eklemek.
Önce bir nesne seçin ve yukarıda yazdığım yöntemi uygulayarak bu nesnenin dollgusuna Registration Color verin. Uniform fill penceresini kapatmadan pencerenin alt sol köşesinde bulunan Add To Palette seçeneğini işaretleyin. Registration Color'un kullandığınız renk paletine eklendiğini göreceksiniz. Birden çok renk paleti açık ise bu durumda Add to Palette seçeneğinin sağındaki oka basarak eklenmesini istediğiniz paleti seçebilirsiniz. Diğer farklı renkleri de bu şekilde palete ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder