16 Ocak 2009 Cuma

Barkodları ve Postscript dolguları tek tıklamayla çizimlere dönüştürün.

CorelDRAW'da barcode'lar OLE nesnesi (Object Link Embedded) olarak tanımlanır. Durumun böyle olmasının avantajları ve dezavantajları var.

Avantaj
Barcode'lar OLE olduğu için tekrardan Barcode Wizard ile düzenlenebilir. Bir barcode nesnesine çift tıklarsanız Barcode Wizard penceresi açılır ve buradan barcode tipini, numarasını, ölçülerini gibi tüm detaylara tekrar müdahale edip değiştirebilirsiniz.

Dezavantaj
Barcode nesnesi içeren CDR belgesi farklı bir sürümde veya farklı bir bilgisayarda açıldığında (genelde film çıkış için reproya gönderildiğinde) barcode'ların şekillerinde bozulmalar olabilir. Özellikle de barcode nesnesi döndürülmüşse...

Dezavantajı yoketmek ve barcode'un düzgün çıktısını alabilmek için barcode nesnesini çizime dönüştürmeniz gerekir. Bunun için birkaç yol var. Barcode nesnesini .cmx ya da .eps kaydedip tekrar import etmek ya da kopyalayıp paste special ile metafile olarak yapıştırmak gibi. En kolay yolu ise buradan indireceğiniz PStoCurve makrosu. (Makroyu incelerseniz aslında 1. yol olan eps export ve import işlemlerini yaptığını göreceksiniz.) Makronun çalışma şekli oldukça basit. Barcode nesnesini seçiyorsunuz ve makroyu çalıştırıyorsunuz. Barcode nesnesi çizime dönüştürülmüş oluyor. Makro için CorelDRAW arayüzüne bir buton eklerseniz tek tıklamayla barcode nesnesini çizime dönüştürebilirsiniz. Yapmanız gereken ise barcode nesnesini seçip makro butonuna tıklamak. Aşağıdaki şekilde barcode nesnesinin enhanced ve wireframe modlarındaki görüntülerini inceleyebilirsiniz.
PstoCurve makosu sadece barcode'ları değil aynı zamanda Postscript dolguları da (PS Fill) çizime dönüştürüyor. PS dolguları çizime dönüştürdükten sonra üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder