3 Eylül 2008 Çarşamba

Brian Davies'in X4 için Layers (Katmanlar) makrosu.

CorelDRAW geliştiricileri X4 katman yapısını yeniden kodlayarak kullanıcılarına bir yenilik getirmiş ve kolaylık sağlamışlardı. Diğer X4 yenilikleri gibi katman yapısındaki yenilik de programı daha mantıklı hale getirme çabasının bir sonucu. Yeni katman özellikleri sayesinde her sayfaya bağımsız katmanlar eklenebiliyor, Mastrer Page'e eklenen katmanlar ise tüm sayfalarda ortak kullanılıyor. Fakat X4 öncesi katmanlarla çok haşır neşir olan kullanıcılar bağımlı katmanların dezavantajlarından kurtuldukları gibi bazı kolaylıklarını da kaybetmiş oluyorlar. Örneğin X4 öncesi sürümlerde 20 sayfalık bir dökümanda bir katman silmek isterseniz tüm sayfalardaki aynı katmanı silmiş olursunuz. X4 te ise sadece bulunduğunuz sayfadaki katmanı silersiniz. Bunun gibi X4 öncesi kontrolleri kullanmak ve katmanları daha etkili kullanmak için iyi bir çözüm var. Brain Davies Layers for X4 makrosu.

Doğal olarak X4 uyumlu bu Makro bir diyalog penceresi ve üç sekmeden oluşuyor. Her sekmede katmanlarla ilgili farklı kontroller bulunuyor. Örneğin 20 sayfaya birden aynı adı taşıyan aynı katmanı ekleyebiliyorsunuz. Ya da farklı sayfalardaki aynı isimli makroların hepsini birden silebiliyorsunuz. Bunun gibi daha bir çok etkili denetime sahip olan makroyu buradan indirebilirsiniz, üstelik ücretsiz.

Makroyu kullanırken dikkat etmeniz gereken şey geri alma işleminin bu makroda kısmen çalışmaması. Yani makroyla çalışmaya başlamadan önce Corel belgenizi mutlaka kaydedin, zira sildiğiniz katmanları geri getiremezsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder