31 Mart 2008 Pazartesi

CorelDRAW'da Spot renk ve efektler

CorelDRAW'ı diğer programlardan ayıran bir diğer özellik Spot renkleri efektlerde kullanım şeklidir. Örneğin spot renk dolgu verilmiş bir nesne ile CMYK dolgu verilmiş bir nesneyi blend tool ile harmanlayalım.

Alttaki resimde gördüğünüz en soldaki kare Pantone 208 C (%100) renkle doldurulmuş, en sağdaki kare CMYK (C:20, M:0, Y:0, K:40) renkle doldurulmuştur. Bu iki nesneyi blend tool kullanarak (Blend Tool'u seçin soldaki nesneye tıklayıp sağdaki nesneye sürükleyin) harmanlarsak (Step için 4 değeri verdim) sonuç alttaki resimdeki gibi gözükecektir.Buraya kadar bir sorun yok. Çalışmayı baskıya gönderdiğinizde diğer programlarda ana nesnelerin arasındaki nesnelerin renkleri CMYK'ya dönecektir. CorelDRAW'da ise nesneler doğru bir mantıkla ayrılır ve Spot renk ile CMYK renklerin karışımı şeklinde baskıya gider.

Örnekle şöyle açıklayayım;

Yaptığımız blendi seçip Arrange>Break Blend Group Apart (Kısayolu Ctrl+K)komutuyla ayıralım. Komutu verdiğimizde alttaki resimdeki gibi bir uyarı penceresi çıkacaktır.
Pencerede şu mesajı göreceksiniz.
Objects that mix a spot color with another color will be converted to a gorup of overprinted objects. Verify that your view mode is set to "Enhanced with Overprint" to preview the graphic corretly.Mesaj "Çalışmayı düzgün görebilmek için görünüm modlarından Enhanced with Overprint seçili olması gerekiyor" anlamına geliyor. (View>Enhanced with Overprint seçerek Overprint görünümünü etkinleştirebilirsiniz.) OK butonuna tıklayarak mesaj penceresini kapatalım.

Blend efektini ayırdıktan sonra tüm nesnelerin grubunu çözelim. İki karenin arasındaki karelere baktığımızda her bir nesnenin aslında üst üste binmiş iki nesne olduğunu göreceksiniz. Üstteki nesne spot renkte ve overprint verilmiş şekildedir. Alttaki nesne ise CMYK renktedir. Böylece spot renk ve CMYK renkler şekilde gözüktüğü gibi baskıya yansıyacaktır.
Aynı şekilde soldaki kareye Spot renkten degrade (fountain fill) verirseniz ve blendi ayırırsanız CorelDRAW yine overprintli olarak spot renkleri CMYK renklerden ayıracakatır.
Bu faydalı özellik Contour efektinde de aynı şekilde çalışır. Bu özellik CorelDRAW x3 sürümünde denenmiştir. Örnek .CDR dosyasını buradan indirebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Araştırmalarınız için teşekkür ediyorum. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil