28 Mart 2008 Cuma

En pratik hizalama CorelDRAW'da

Kim ne derse desin grafik programlarının içinde en pratik hizalama CorelDRAW'ınkidir. Adobe illustrator'de iki nesneyi birbirine hizalamak için nesneleri seçtikten sonra sabit kalmasını istediğiniz nesneye bir kez daha tıklamanız ve bundan sonra Align paletinden hizalamak istediğiniz tarafın düğmesine basmanız gerekir. Freehand'de de aynı şekildedir fakat sabit kalmasını istediğiniz nesneyi kilitlemeniz gerekir ya da hizalama tarafına göre nesneleri önceden konumlandırmanız gerekir. Aksi takdirde her iki nesne de hareket edecek ve belki de çok hassas çalışmalarınızda hata yapmanıza sebep olabilecektir.


Corel hizalama işlerinde oldukça pratik kullanımı ile benzersizdir. CorelDRAW'da İki nesneyi hizalamak istediğinizde sabit kalmasını istediğiniz nesneyi en son seçersiniz ve hizalamak istediğiniz her taraf için klavyeden sadece bir tuşa basmanız yeterlidir. Diyelim ki ilk nesnenizi seçtiniz, sonra shift tuşuna basılı tutarak sabit kalmasını istediğiniz nesnenizi seçtiniz. İlk nesneyi ikinci nesnenin soluna hizalamak (bloklamak) isterseniz sadece klavyeden L harifne basmanız yeterli. Üst için T, Alt için B, Sağ için R, yatay ortalama için E, düşey ortalama için C kısayol tuşları kullanılır. Bu işlem ikiden fazla nesne ile de aynı şekilde uygulanır. Sabit kalmasını isteidğiniz nesneyi en son seçersiniz.

Bir nesneyi ya da nesneleri çalışma sayfasının ortasına hizalamak isterseniz nesneyi seçtikten sonra P harfine basmanız yeterlidir. Corelde hizalama bu nedenle çok hızlı bir şekilde yapılır.

Daha gelişmiş hizalama işleri için menüden Arrange>Align and Distribute>Aling and Distribute komutuyla açacağınız Align and Distribute penceresini kullanabilirsiniz.

Örneğin textleri (yazıları) taban çizgisinden (baseline) hizalayabilirsiniz. Böylece punto biçimlerinden kaynaklanan yanlış hizalamaların önüne geçebilirsiniz.

14 yorum:

  1. Merhabalar. Güzel bir açıklama olmuş fakat benim merak ettiğim,
    çoklu nesnelerin arasındaki mesafeyi nasıl eşitleriz. Örneğin 5 tane yıldız yanyana
    * * * * *, bunların arasındaki mesafeyi nasıl eşitleriz?Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Distribute sekmesinden araları eşitleyebilirsiniz.

      Sil
    2. selam neslerin hepsini seçtikten sonra klavyeden shift + E yatay düzlemde shift + T dikey düzlemde nesnelerin arasına eşit hizalama verecektir.

      Sil
    3. kısa bi not, eşitlerken ilk ve son objeyi baz alır. yani ilk ve son objenin konumunu ayarladıktan sonra yapmak daha hızlı sonuç veriri çalışmalarınız için

      Sil
  2. L, C, R,B gibi kısayolları ezberlerseniz göründüğünden çok daha kolay ve hızlı bir yöntem.

    YanıtlaSil
  3. Birbirinden bağımsız bir çok nesneyi seçtim. Şimdi b nesneleri aralarındaki mesafeler falan bozulmadan bir dikdörtgenin merkezine almak istiyorum. Ama ortadaki x işaretini yakalayamadığım için yani tam merkezden tutamadığım için dikdörtgenin tam merkezine yerleştiremiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçtikten sonra grupların. Artık seçiminiz tek bir nesne gibi davranacağı için dikdörtgeni de seçerek c ve e tuşlayarak hizalayabilirsiniz.

      Sil
  4. Kesinlikle katılıyorum, benim sağ ekranımda hep açık, en çok kullandığım araçtır

    YanıtlaSil
  5. Belirli bir alana bir den fazla belki 10 ..15 tane çizimi otomatik nasıl sığdırıruz

    YanıtlaSil
  6. Merhaba
    yaptığım çalışmaya Sayfa numarası ilave etmek istiyorum
    A4 sayfanın alt ortasına nasıl yapabilirim?
    corel sayfa numarasını otomatik verir mi?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW x6 ve sonrasında otomatik sayfa numarası özelliği mevcut. Hatta son sürümlerde oldukça geliştirildi. Layout menüsünden ulaşacağınız Insert Page Number komutunu inceleyin

      Sil
  7. Merhaba iyi günler, benim merak ettiğim 6 tane elimde diktörtgen var ve aralarını eşitlemek kolay hani bu gösterdiğiniz ile yapılıyor. Fakat benim aradığım aralarına istediğim ölçüyü vermek. Her birinin arasına 2cm istiyorum mesela. Bunu nasıl yapabilirim? Cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2022 sürümünde Align and Distribute Panelinden Object Spacing'i seçerek dilediğiniz ölçüyü girerek kolayca yapabilirsiniz.

      Sil